Snel internet
Glasvezel is een vorm van snel internet die ervoor zorgt dat u een snelle netwerkverbinding heeft waarmee u kunt internetten, tv kijken en bellen via dezelfde aansluiting. Met behulp van glasvezel kunt u snel iets downloaden en uploaden. Dit brengt voordelen met zich mee voor zowel thuis als uw werk.
Om gebruik te kunnen maken van glasvezel, moet u eerst een abonnement afsluiten. Daarna wordt er een kabel aangelegd naar uw straat en vanuit daar naar uw huis. U krijgt vervolgens een aansluiting in bijvoorbeeld de meterkast van uw huis. Daarna is uw huis klaar voor gebruik van glasvezel.
Wat moet er gebeuren?
De aanleg van snel internet in het buitengebied gaat niet vanzelf. Meerdere marktpartijen leggen weliswaar glasvezel aan in Nederland maar richten zich vooral op de kernen van steden en dorpen. De gemeenten hebben de intentie uitgesproken om de aanleg van snel internet in het buitengebied te stimuleren door eventuele obstakels voor de aanleg te minimaliseren en te onderzoeken of de bewoners open staan voor een sneller internet tegen een meerprijs ten opzichte van de bewoners in de kernen. Op deze manier willen de gemeentes samen betere voorwaarden creëren om (markt)partijen aan te trekken.
Stappen die gezet moeten worden. Dit proces duurt in de regel ongeveer 2 jaar.
- Oriëntatiefase: inventarisatie per gemeente hoe en op welke wijze zij een rol kan spelen om het buitengebied te voorzien van snel internet.
- Marktconsultatie: welke marktpartijen zijn geïnteresseerd in de aanleg van snel internet en tegen welke voorwaarden?
- Interessepeiling: inventarisatie van de interesse in de aanleg van glasvezel bij de bewoners van het buitengebied.
- Afspraken marktpartij en gemeenten: vastleggen van afspraken over vergunningen en de gemeentelijke toezicht op de aanleg van het netwerk.
- Vraagbundeling: bewoners sluiten zelf een contract af met een internet service provider. Minimaal 50% van de bewoners moet hieraan meedoen.
- Realisatie: een marktpartij legt het glasvezel aan.